Detta bör tänkas på...

Prekonventionell- Hur tänker du innan din handlig?


  1. Lyd för att undvika straff ; När använder vi detta? Jo, när du  lyder (lydde?) dina föräldrar, när du  inte fuskar på ett prov eftersom det lönar sig att plugga - för du vet vad konsekvenserna kan bli!
  2. Se till att tjäna på det du gör ; Ja, hur ofta gör vi inte detta? Du tjänar på att plugga med henne/honom  eftersom hon/han är smartare än dig. Du hjälper mamma att tömma diskmaskinen så får du 100 kr att dricka öl för.

Konventionell - Hur tänker du under tiden du handlar?


  1. Anpassa dig så du undviker andras ogillande ; Om du tycker om Fredrik Reinfeldt men alla dina kompisar gillar Göran Persson, då kanske det är bäst att hålla med? Eller om du älskar punkstilen men alla dina kompisar ser ner på punkare, då kanske du heller klär dig i kläder som inte är du?
  2. Anpassa dig för att undvika kritik från samhället ; Följ lagarna, följ samhällets regler och normer annars kommer det gå illa!

Postkonventionell - Hur tänker du efter du handlat?


  1. Lev upp till de krav som ställs på oss gemensamt ; Vi vet vilka problem vi står inför när det gäller vårt klimat och natur, det är viktigt att vi tillsammans tar tag i detta och tar vårt ansvar! Eller du är svensk medborgare, du tillhör ett svenskt kollektiv, det är viktigt att betala skatt och jobba så att Sverige går ihop ekonomiskt och socialt.
  2. Lev så att du kan se dig själv i spelgen ; Här måste man ta sitt eget ansvar, även om det innebär att du sårar din vän genom att berätta sanningen, så är det viktigt för dig.


Jaget: realitetsprincipen, pendeln

Detet: lustprincipen, ett litet barn(ser sina egna behov)

Överjaget: Moralprincipen, moraltant


Förmedvetna: När vi tänker efter för att minnas: vad hände förra sommaren?, en känsla, intryck, dofter

Medvetna: Det vi vet just nu, ex. kläder.

Omedvetna: Det vi inte vet, kan endast nås genom fira associationer, felsägningar, drömmar, drivs av sexuella och aggressionsdrifter



 


Vem tillhör du? Och när, i vilka situationer, använder du dig av olika principer?

Just nu pratar vi om ondskans psykologi och konflikthantering :P That's nice!
Nu har jag naturkunskap, sedan beger jag mig till Ängelholm för att sjunga ;)

BYEBYE!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback